9 kritische succesfactoren voor een geslaagd project

succesfactoren projectmanagement
Projectsucces

Iedereen die een tijdje meedraait in de wereld van projectmanagement weet dat succesvolle projecten dun gezaaid zijn. Binnen budget, tijd en kwaliteit is het bekende rijtje. Met enig gegoochel komen veel projectmanagers en bedrijven nog een heel eind dat ze wel zonder budgetverhoging, vertraging in tijd of verlies van kwaliteit een project hebben opgeleverd. Als je dan doorvraagt zijn er altijd wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij dat succes. Wat reken je namelijk mee met je budget? Welke planning hanteer je? En wat is kwaliteit? Vaak denkt de opdrachtgever/klant daar anders over als de opdrachtnemer/leverancier.

Projecten naar tevredenheid voor alle betrokken partijen uitvoeren is gewoon lastig. De wereld was bij het uitbrengen van de offerte of het maken van het projectplan nu éénmaal anders dan tijdens de realisatie. En opdrachtgevers zijn ook altijd niet te beroerd om nieuwe wensen te uiten. In zo’n dynamische wereld is het zaak om alle belangen te respecteren en daar de goede keuzes in te maken.

Factoren

De komende tijd zal ik een aantal voor mij essentiële succesfactoren voor het slagen van een project beschrijven. Een aantal factoren waar ik gelijk aan denk zijn de volgende:

   • Goede mensen
   • Het durven maken van keuzes
   • Gericht op de klant
   • Gericht op de inhoud
   • Structuur
   • Afspraken nakomen
   • Planning
   • Rapportages
   • Gebruik van ondersteunende systemen

Suggesties

Deze lijst is in volgorde van belangrijkheid en geeft dus ook de prioriteit aan. Goede mensen zijn belangrijker dan bijvoorbeeld de planning. Hoewel je kunt argumenteren dat afspraken nakomen belangrijker is dan structuur. Ongetwijfeld is deze lijst aan te vullen, ik sta open voor suggesties.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Volg
Ontvang alle nieuwe blogs gelijk in je mailbox
Word onderdeel van een groeiende community
Powered By WPFruits.com
%d bloggers liken dit: