Het durven maken van keuzes als 2e succesfactor

Keuzes
 Keuzes

De 2e succesfactor voor het slagen van een project is het durven maken van keuzes. Bij veel projecten waar ik betrokken was klonk dit eenvoudiger dan het in de praktijk bleek te zijn. Iedereen zegt natuurlijk gelijk dat hij of zij continue keuzes maakt. Kleine en grote keuzes. Belangrijke en minder belangrijke. En natuurlijk is dat zo.

 Lastig

Echter, bij keuzes waar iets langer over moet worden nagedacht en/of keuzes die echt impact hebben wordt dit in mijn ervaring toch al een stuk lastiger. Dan is het vaak zo dat daar lang of eindeloos over wordt doorgesproken. Er is altijd wel een reden om nog een keer de voors en tegen af te wegen of alternatieven te onderzoeken. Daarmee wordt de voortgang van een project belemmerd en is er minder kans op projectsucces.

 Cultuur

Voortbordurend op de 1e succesfactor ‘goede mensen’: waarom is het zo lastig om niet functionerende medewerkers te vervangen? Waarom wordt een beslisdocument over de keuze voor infrastructuur x of software y nog maar even aangehouden? Blijkbaar is er angst voor het onbekende en is er een vorm van behoudzucht. Want die ene medewerker functioneert misschien niet goed maar hij of zij is toch ook ergens wel goed bezig en als we nog een keer gaan praten of hem of haar coachen dan moet het waarschijnlijk wel lukken. En natuurlijk is het softwareontwikkelplatform niet fantastisch en heeft het veel nadelen maar aan de andere kant kunnen we er wel mee werken, misschien met wat workarounds.

Je weet per slot van rekening wat je hebt en niet wat je krijgt. Dit leidt onherroepelijk tot niet alleen projectvertraging maar ook tot een besluiteloze projectcultuur. Zo’n cultuur remt ondernemende medewerkers en innovatieve krachten.

 Oplossing

Welke oplossing zou er kunnen zijn? Wat mij betreft is het eenvoudig. Als je de 1e succesfactor hebt gelezen ben je al een heel eind. Maar los van die oplossing is aandacht voor de projectorganisatie heel belangrijk. Een stuurgroep moet sturen. Dus in de samenstelling van de stuurgroep moet het mandaat om te besluiten verankerd liggen. Dat dit in de praktijk niet altijd gebeurt heeft dan weer o.a. te maken met de 1e succesfactor.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Volg
Ontvang alle nieuwe blogs gelijk in je mailbox
Word onderdeel van een groeiende community
Powered By WPFruits.com
%d bloggers liken dit: