Structuur als 5e succesfactor

Structuur
Structuur

Structuur is de belangrijke 5e factor voor het slagen van een project. Structuur heb je nodig om op tijd artikelen te leveren. Maar de structuur waar ik in dit kader op doel is de programma- of projectstructuur. Governance zo je wilt. Zonder een dergelijke structuur zijn verantwoordelijkheden onduidelijk en is vaagheid troef.

Zoiets klinkt logisch en dus wordt er in de regel in ieder plan van aanpak wel aandacht hieraan besteed. Echter, in mijn ervaring vinden veel mensen dit niet het leukste onderdeel en wordt er al snel het standaard organisatieorganogram in geplakt zonder goed na te denken en afspraken te maken over de specifieke projectsituatie. Of aan de andere kant van dit spectrum: er wordt een veel te ver in detail doorgeschoten projectorganogram met bijbehorende indrukwekkende lijsten van taken, rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden opgeleverd. Inclusief mooie escalatielijnen. Ook deze laatste vorm voldoen niet. Niemand kijkt tijdens de projectuitvoering meer naar de standaardlijsten met bullets over o.a. verantwoordelijkheden.

Bij de 2e succesfactor heb ik bij het durven maken van keuzes al gewezen op een goede projectorganisatie met een gemandateerde stuurgroep. Zo’n stuurgroep met durf en besluitkracht is een essentieel onderdeel van de programma- of projectstructuur. Prince 2 heeft het idealiter ook over een kleine stuurgroep. In de praktijk nemen er echter veel te veel mensen deel aan deze groep en is de stuurgroep een praatgroep geworden.

Groot, groter, grootst

Daarnaast is het besef de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat je als organisatie selectief moet zijn in het aantal projecten dat je tegelijkertijd aan het uitvoeren bent en dat de projecten die je doet niet groot, groter, grootst moeten worden maar klein en fijn. Dat is minder stoer maar geeft wel veel meer kans op succes. Met projecten die beperkt in omvang zijn heb je ook gelijk de naar mijn mening noodzakelijke lean en mean structuur.

Eenvoud

Verantwoordelijkheden beginnen dan laag: gewoon bij de werkgroepen. Gecombineerd met een agile scrum aanpak (primair voor softwareontwikkeling maar je kunt het breder toepassen) heb je ook gelijk de gemandateerde participatie vanuit de gebruikersorganisatie, de klant of de opdrachtgever geregeld. Voeg daar een directe link met een stuurgroep aan toe en je bent voor zeker 80% van de projecten klaar.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Volg
Ontvang alle nieuwe blogs gelijk in je mailbox
Word onderdeel van een groeiende community
Powered By WPFruits.com
%d bloggers liken dit: